Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD) nodigt in de Week van Nationaal Park Hollandse Duinen (25 september t/m 3 oktober 2021) vijf groepen 7 en 8 in de regio Duin- en Bollenstreek, Leiden, Rijnstreek en Midden-Holland uit om te komen ontspannen, plezier te maken in de buitenlucht en avonturen te beleven. Want in de natuur zijn is niet alleen leuk, maar ook gezond! En het vermindert stress. Extra fijn in deze tijd! Omdat natuur voor veel kinderen niet vanzelfsprekend is, slaan Nationaal Park Hollandse Duinen, IVN Natuurschool, Nederland Schoon, Arriva Nederland en Stichting Rust en Vreugd de handen ineen, zodat ook leerlingen uit meer versteende wijken lekker de natuur in kunnen gaan.

Avontuurlijk dagprogramma

Natuurlijk leren de kinderen er ook iets van! Natuurschool Noordwijk biedt ze een avontuurlijk dagprogramma. In de ochtend gaan de leerlingen sleepnetvissen; een unieke activiteit die niet alleen een goede samenwerking vergt, maar ook de nodige spierballen! Samen slepen ze namelijk een groot visnet minstens een paar honderd meter door de branding. Zo ontdekken ze wat er allemaal zwemt, drijft en kruipt in die eerste ondiepe meters van de zee. De vangst wordt natuurlijk uitgebreid bekeken en de Natuurschool-gidsen zullen de kinderen verbazen met hun verhalen en weetjes!

Milieudetectives

Na de lunchpauze gaan de kinderen in het programma ‘Milieudetectives’ op zoek naar zwerfafval en microplastics in het water en op het strand. In verschillende spellen en opdrachten ontdekken ze welke soorten plastic er zijn en waarom bepaalde soorten schadelijk zijn voor onze leefomgeving. Ze onderzoeken bijvoorbeeld welke eigenschappen het afval heeft, welk afval blijft drijven en welke route het afval afgelegt om uiteindelijk helemaal op het strand van Noordwijk terecht te komen.

Uit en thuis met Arriva

Arriva zal de kinderen ophalen van school en ze ook weer naar school terugbrengen. Nederland Schoon stuurt de deelnemende klassen vóór het event een Afvalkoffer vol leerzame activiteiten. Denk aan leuke en praktische (knutsel)opdrachten, puzzels, spelletjes, quizjes, opschoontips en nog veel meer. Zo komen kinderen spelenderwijs van alles te weten over het voorkomen van zwerfafval en het recyclen van afval. En gaan ze goed voorbereid op stap naar Noordwijk!