Q&A e-paperdisplays

Wat is e-paper?

Elektronisch papier of e-papier is een informatiedrager waarbij zonder elektrische stroom de tekst zichtbaar blijft dankzij digitale inkt (de pixels zijn bistabiel). Het verschil met gewoon papier is dat de tekst op het elektronische papier gewist en herschreven kan worden. Er zijn verschillende manieren om elektronisch papier te ontwikkelen. Bij de bekendste technologie is het elektronisch papier gemaakt van een geleidend plastic. Dit plastic bevat vele kleine bollen die reageren op een elektrische lading. Daardoor kan een pagina veranderd worden zoals de pixels op een beeldscherm. Andere gebruikte technologieën zijn onder andere een aangepaste vorm van lcd-schermen en elektrochromische beeldschermen.

Wat wordt er gedaan met de aluminium kasten die worden vervangen?

Die kasten gebruiken we elders in de regio voor de statische dienstregelingen (vertrekstaten) van de bussen. Daardoor hoeven we geen nieuwe kasten te bestellen.

Hoe gaan drie displays op de Groene lijn duurzamer maken?

Enkele displays op de route gaan de lijn niet direct duurzaam maken. Het doel is om te laten zien dat er een alternatief is. Bovendien doen we ervaring op die we met onze leverancier en binnen onze organisatie delen.

Op de halte Duinvallei/N206 staat al een DRIS-display. Is het plaatsen van een e-paperdisplay dan niet overbodig?

Nee. DRIS staat voor Dynamische Reisinformatie Systeem. Kortom, een display dat actuele vertrektijden laat zien. Het e-paperdisplay is niet per definitie een apparaat om actuele vertrekinformatie te tonen. Die mogelijkheid heeft het display wel, maar we zoeken juist naar andere soorten informatie om weer te geven, zoals de drukte. Het e-paper is bij halte Duinvallei/N206 aanvullend op het DRIS-display, niet concurrerend ermee.

Ik heb een bedrijf en ik zou graag reclame willen maken op het e-paperdisplay. Kan dat?

Nee. Het display is niet bedoeld voor commerciële uitingen, maar uitsluitend voor reisinformatie.

Heeft het e-paper een kleurenscherm?

Nee. Het scherm kan 16 grijstinten weergeven. E-paperdisplays die kleuren weergeven bestaan wel, maar zijn nog niet genoeg doorontwikkeld om toegepast te kunnen worden op straat.

Het e-paperdisplay heeft een zonnepaneel. Werkt het display ook als het bewolkt is? En ’s nachts?

Ja. Zonnepanelen zetten licht om in stroom. Overdag – ook als het bewolkt is – is er licht aanwezig. Minder dan op een zonnige dag, maar nog steeds voldoende om te blijven functioneren. De stroom die overdag wordt opgewekt en niet direct wordt gebruikt, wordt opgeslagen in een accu.