Elektrische deelfietsen

Voor de reis van huis naar je eindbestemming heb je vaak méér nodig dan de bus of trein. Want lang niet altijd kun je het laatste deel, vanaf het station of de halte, lopen. Daarvoor is natransport nodig. Voor sommige reizigers is dat een reden om toch maar de auto te pakken. Daarom testen we op de Groene lijn de elektrische deelfiets: om te kijken of dat reizigers helpt om duurzamer te reizen.

De luxe elektrische deelfietsen van Qwic moeten niet alleen de totale reistijd verkorten, maar ook de reis prettiger maken. Niemand wil immers bezweet aankomen op zijn afspraak. Maar de fiets kan ook gebruikt worden voor een wat langere fietstocht door een van de vele mooie natuurgebieden langs buslijn 90, zoals Nationaal Park Hollands Duin.

In deze test werken we samen met Urbee, de grootse leverancier van elektrische deelfietsen in Nederland.

De elektrische fietsen zijn zorgvuldig uitgekozen op basis van hun kenmerken:
• Acht niveaus van trapondersteuning
• Bereik: gemiddeld 65 km
• 7-speed naafversnelling (Shimano Nexus)
• Telefoonhouder
• Hydraulische schijfremmen (Shimano MT200)

Het project

Een van de tests wordt gedaan bij halte Schorpioen in Katwijk. Dat is de eindhalte voor werknemers van nabijgelegen bedrijven en bezoekers van Space Expo. Vlak bij deze halte is ook Nationaal Park Hollands Duin, waar je heerlijk kunt fietsen en genieten van de natuur. Er worden daar zes elektrische deelfietsen geplaatst. Verder plaatsen we tien fietsen bij halte Raadhuis in Katwijk. De fietsen worden onderhouden door het Arriva ServiceTeam, dat plek biedt aan werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De fietsen zijn in januari 2021 geplaatst.