Arriva HalteZitter

Wachten bij de halte vormt de grootste drempel om de bus te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van OV idee in december 2022. Maar liefst 22% van de inwoners van Zuid-Holland-Noord ervaart het verblijf bij de halte als een drempel. Van de frequente reizigers is dat maar liefst 52%! Maar waarom? Een van de redenen die genoemd worden is het aantal zitplaatsen. Vaak zijn dat er maar twee. Zou méér zitplekken bij de halte drempelverlagend werken, en de klanttevredenheid verhogen? Dat onderzoeken we in dit project.

Project

De huidige abri’s hebben niet alleen weinig (maximaal drie) zitplaatsen, maar zijn ook laagwaardig duurzaam gebouwd. Meestal wordt uitsluitend gebruikgemaakt van fossiele
grondstoffen, die niet vanuit het principe van een tweede leven (circulair) worden toegepast maar als virgin grondstoffen in de vorm van staal of aluminium worden ingezet.

Samen met de Verschilmakerij willen we nu een 100% circulair overdekt bankje maken met minimaal 5 zitplaatsen: de Arriva HalteZitter. De HalteZitter moet geplaatst kunnen worden bij haltes met én zonder abri. Bijzonder aan het bankje is dat het voor een groot deel gemaakt wordt van oude chauffeurskleding van Arriva (textielgranulaat voor de bank, de rugleuning en het dak), wieldoppen van Arriva en andere materialen (rijsvliescomposiet, hergebruikt slagvast polycarbonaat en oude lichtmasten).

Het bankje zal windwerend zijn (dankzij doorzichtig gerecycled materiaal) en wodt overdekt met sedum. Sedum levert een bijdrage aan de biodiversiteit, neemt CO2 op en levert een bijdrage aan een geleidelijke verwerking van hemelwater.

Het bankje wordt geplaatst in Noordwijk bij halte Picképlein. De planning is eind augustus 2023. Bekijk de voorlopige artist impression!